Η ζήλια μπορεί να μας αποτρέψει από το να αφεθούμε και να είμαστε ευτυχισμένες σε μια σχέση, είτε είναι ερωτική είτε δεν είναι. Όσο περισσότερο ζηλεύεις και όσο περισσότερη δυσπιστία και ανασφάλεια υπάρχει στη σχέση, τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργήσουν και στους δύο σας.
Μην τιμωρείς τον εαυτό σου για αυτό. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα, τίποτα καλό δεν θα βγει από το να νιώθεις άσχημα και να εσωτερικεύεις ενοχές και θυμό.
Βλέπεις, δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο για τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις σε κάθε κατάσταση και στιγμή. Παρ’ όλο που είμαστε ικανοί να εκλογικεύουμε τα συναισθήματά μας και μπορούμε να επιλέξουμε να τα διαχειριστούμε με κάποιον τρόπο, δεν μπορούμε να ελέγξουμε πότε και πως θα εμφανιστούν.
Οπότε, θα αναλύσω μερικές προτάσεις για το πως να κρατήσεις το «πράσινο τέρας» υπό έλεγχο.
#1 Κατανόησε τον λόγο που ζηλεύεις
Η ζήλια είναι φόβος, είτε του να μην χάσεις κάτι που έχεις ήδη, είτε να μην μπορέσεις να πάρεις κάτι που επιθυμείς πολύ και το έχουν οι άλλοι.
Αλλά, περισσότερη σημασία έχει από που προέρχεται. Συνήθως από εμπειρίες του παρελθόντος, γι’ αυτό και ο κάθε άνθρωπος την βιώνει διαφορετικά.
Ίσως κάποια στιγμή να συνέβη κάτι στη ζωή σου που να σε πλήγωσε και τώρα να φοβάσαι ότι μπορεί να ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο. Ή μπορεί να πληγώθηκες πολλές φορές από ανθρώπους που αγαπούσες και που υποστήριζαν ότι νοιάζονται για εσένα.
Είναι απαραίτητο να κατανοήσεις από που προέρχεται αυτό το συναίσθημα. Είναι κάποιο συγκεκριμένο άτομο στη ζωή σου που το προκαλεί; Είναι κάποιο μέρος, κάποιο αντικείμενο ή κάποιο γεγονός που το έχεις συνδέσει με αρνητικά συναισθήματα;
Ότι και να είναι, το να κοιτάς πίσω στο παρελθόν και να αναλογίζεσαι τι είναι αυτό που προκαλεί την ζήλια σου και πως οι εμπειρίες που έζησες σχετίζονται με αυτήν είναι πολύ σημαντικό βήμα. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να διαχειρίζεται στο παρόν αντίστοιχες καταστάσεις.
#2 Μίλα για το γεγονός ότι ζηλεύεις
Μπορεί να πιστεύεις ότι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις με το που νιώθεις το συναίσθημα της ζήλιας να κλιμακώνεται μέσα σου, είναι να μιλήσεις σε αυτόν που στο προκάλεσε, είτε είναι ο σύντροφός σου, κάποιος φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας.
Δεν είναι.
Δεν θα μπορείς να σκεφτείς καθαρά όταν τα συναισθήματα σου είναι ανεξέλεγκτα και δεν θα καταφέρεις να επικοινωνήσεις με σαφήνεια το πως πραγματικά νιώθεις και γιατί.
Αντίθετα, κάνε ένα βήμα πίσω και συζήτησε με έναν κοντινό σου φίλο ή αγαπημένο πρόσωπο που εμπιστεύεσαι πραγματικά. Να είσαι όσο πιο ειλικρινής μπορείς και προσπάθησε να του δώσεις να καταλάβει τον τρόπο που αισθάνεσαι και βιώνεις αυτή την κατάσταση.
Χρειάζεται να είσαι ανοιχτή και να μιλήσεις με όση περισσότερη λεπτομέρεια μπορείς. Η επικοινωνία είναι τεράστιο κομμάτι του τρόπου με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματά μας.
Συχνά, η απλή πράξη του να μιλήσουμε σε κάποιον, είναι αρκετή για να μας βοηθήσει να οργανώσουμε τις σκέψεις μας. Σίγουρα το πρόσωπο που θα επιλέξεις να μιλήσεις θα σου κάνει ερωτήσεις για να καταλάβει, οι οποίες κατά συνέπεια θα σε βοηθήσουν να επεξεργαστείς πιο αναλυτικά τα συναισθήματά σου.
#3 Είναι η αιτία πραγματική;
Μπορεί να ζηλεύεις για κάτι που υπάρχει όντως και τα συναισθήματά σου να είναι απόλυτα ρεαλιστικά αλλά μπορεί να αφορούν κάτι που δημιούργησες εσύ η ίδια στο μυαλό σου χωρίς να το καταλάβεις.
Εάν πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό, μην νιώθεις άσχημα. Όλοι το κάνουμε. Τα συναισθήματά που βιώνουμε στο παρόν στην πλειοψηφία τους βασίζονται σε παλαιότερες εμπειρίες.
Υπενθυμίζω. Μην τιμωρείς τον εαυτό σου και μην πιστεύεις ούτε στιγμή ότι είσαι χαζή ή κακός άνθρωπος που νιώθεις ζήλια. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου.
#4 Δεν ευθύνομαι εγώ, αλλά εσύ
Μέρος του να διακρίνεις τις πράξεις σου από υγιείς σε μη υγιείς είναι να βρεις ποια είναι η πραγματική αιτία πίσω από το συναίσθημα ζήλιας που αντιμετωπίζεις. Ίσως να χρειαστεί να σκεφτείς αν οι άνθρωποι που έχεις δίπλα σου, συμπεριφέρονται και πράττουν με τρόπο που αποδέχεσαι και εγκρίνεις.
Για παράδειγμα, μπορεί να ζηλεύεις που ο σύντροφός σου είναι πολύ κοντά με κάποια φίλη του. Αυτό μπορεί να σου δημιουργεί ανασφάλεια και αμφιβολίες, ειδικά αν βλέπεις ότι κάποιες πράξεις του ξεπερνούν τα προσωπικά σου όρια, όπως λόγου χάρη να επιλέγει να μιλάει μαζί της αργά το βράδυ ή και να βγαίνει μαζί της.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις ποια πράγματα σε ταράζουν και σε ενοχλούν, ανεξάρτητα από το πόσο αθώα μπορεί να τα παρουσιάζει εκείνος. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να μιλήσεις μαζί του ήρεμα και με σεβασμό. Προσπάθησε να αφήσεις τα συναισθήματά σου στην άκρη ώστε να μπορέσεις να μιλήσεις λογικά και να βρείτε μια μέση λύση χωρίς να χρειαστεί κάποιος να αλλάξει δραματικά την συμπεριφορά του και να καταπιεστεί.
#5 Δεν ευθύνεσαι εσύ, αλλά εγώ
Φυσικά, χρειάζεται να αποδεχτούμε ότι κάποιες φορές ευθυνόμαστε για αυτό. Ορισμένες φορές οι φίλοι μας ή οι διάφοροι σύντροφοί μας δεν κάνουν κάτι πραγματικά που να μας προκαλεί ζήλια, αλλά αυτή προέρχεται ξεκάθαρα μέσα από το μυαλό μας.
Ίσως να πιάνεις τον εαυτό σου να ζηλεύει έναν καλό σου φίλο χωρίς λόγο πέρα από τις δικές σου ανασφάλειες. Είναι εύκολο να παρασυρθείς αλλά μπορεί να καταλήξει τοξικό και για τους δύο. Μπορεί να τον αντιπαθείς κάποιες στιγμές, ακόμα και αν τον αγαπάς απλά επειδή νιώθεις άσχημα για πράγματα που δεν έχεις και θες στην δική σου ζωή.
Αυτό είναι φυσιολογικό και οι περισσότεροι από εμάς ελκυόμαστε από ανθρώπους που βλέπουμε ως έμπνευση για έναν καλύτερο εαυτό μας. Το να ζηλεύεις κάποιες φορές ικανότητες ή πράγματα που έχει κάποιος φίλος σου είναι λογικό αλλά αν βλέπεις ότι αυτή η συμπεριφορά αρχίζει να σε καταλαμβάνει και να δημιουργεί προβλήματα και τριβές μεταξύ σας, τότε ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι για αυτό.
#6 Αντιμετώπισέ το
Το να αντιμετωπίζεις τα συναισθήματά σου είναι κάτι υγιές και χρειάζεται να το κάνεις. Δούλεψε τι είναι αυτό που συμβαίνει μέσα σου, ποιος χρειάζεται να αλλάξει τι και φυσικά τι πρέπει να κάνεις για να το πετύχεις.
Αυτό ίσως και να σημαίνει ότι χρειάζεται να επικοινωνήσεις με τον σύντροφό σου και να βρείτε τρόπους που θα σε κάνουν να νιώθεις ασφαλής αλλά και να μην επηρεάζουν εκείνον.
Ίσως και να συνειδητοποιήσεις ότι η σχέση αυτή δεν είναι η ιδανική για εσένα αυτή την δεδομένη στιγμή εάν είσαι τόσο ανασφαλής και δύσπιστη. Σίγουρα, χρειάζεσαι δίπλα σου ανθρώπους να σε στηρίζουν, να κατανοούν και να αποδέχονται ότι τα συναισθήματά σου σε δυσκολεύουν και ότι χρειάζεσαι χρόνο να τα διαχειριστείς.
Αλλά θα το κάνεις, όσο δύσκολο και απίθανο μπορεί να νιώθεις ότι είναι, σταδιακά θα νιώθεις καλύτερα και περισσότερο ασφαλής.
Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ
#7 Για να μη ζηλεύεις αδικαιολόγητα, άλλαξε τρόπο σκέψης
Μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολο να βρεις κάτι θετικό σε αυτές τις καταστάσεις αλλά πίστεψε με είναι κάπου εκεί!
Το γεγονός ότι βρίσκεσαι σε μια σχέση με κάποιον που νοιάζεσαι τόσο πολύ και που εκείνος αντίστοιχα σε νοιάζεται και σε βοηθάει με τις ανασφάλειες σου, είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Η διαχείριση της ζήλιας μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη υπόθεση και να δημιουργήσει και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Για’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είσαι ειλικρινής όσο το δυνατόν περισσότερο μπορείς και να αποδεχτείς τον εαυτό σου.
Επιπλέον, όσο νωρίτερα αναγνωρίσεις αυτά τα συναισθήματα, τόσο πιο σύντομα θα τα αντιμετωπίσεις και θα προχωρήσεις μπροστά. Θυμήσου ότι αυτά τα συναισθήματα κάνουν την εμφάνιση τους επειδή νοιάζεσαι για κάποιον, κάτι το οποίο δεν είναι παρά μόνο θετικό.
Όταν επικοινωνείς αυτά τα ζητήματα είτε με τον σύντροφο, τον φίλο σου ή κάποιον συνάδελφο σου θα το σεβαστούν και θα δεις ότι θα είναι πιο ανοιχτοί στο να σε βοηθήσουν. Να είσαι ειλικρινής και έτοιμη να δουλέψεις σκληρά. Πίστεψε με ότι θα νιώσεις καλύτερα αργά ή γρήγορα.