Τι κάνεις όταν νιώθεις Κοινωνικά Αδέξια; - Women's Bible

Τι κάνεις όταν νιώθεις Κοινωνικά Αδέξια;

Τι κάνεις όταν νιώθεις Αδέξια στην επικοινωνία με τους Άλλους;

Πόσο συχνά η ιδέα ότι θα μιλήσεις σε κάποιον ή οτι θα σου μιλήσει κάποιος (ειδικά αν αυτός ο κάποιος είναι ένας γοητευτικός τύπος) σε κάνει να πανικοβάλλεσαι;

Και όταν καταφέρνεις να ανοίξεις το στόμα, αγχώνεσαι για κάθε λέξη που λες; Ή μήπως φοβάσαι τις κοινωνικές συναναστροφές γιατί δεν γνωρίζεις ποιοι είναι οι κοινωνικοί κανόνες; Άρα νιώθεις και εσύ συχνά κοινωνικά αδέξια.

Όλοι έχουμε στιγμές που νιώθουμε αδέξιοι, αλλά πολλοί άνθρωποι νιώθουν έτσι μόνιμα. Το να πάνε σε ένα πάρτι ή σε μια συνάντηση αποτελεί για αυτούς πραγματικό εφιάλτη. Δεν γνωρίζουν ποιο είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να πουν, χάνουν τα λόγια τους, μιλούν χαμηλόφωνα, χωρίς αυτοπεποίθηση. Και όλοι τους κοιτούν…

Όμως δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Δεν χρειάζεται να νιώθεις ένα βάρος να σε τραβάει κάτω και να περιορίζει την κοινωνική (αλλά και προσωπική) σου ζωή. Έχουμε βοηθήσει πολλές γυναίκες να ξεπεράσουν τα θέματα κοινωνικοποίησης και να γίνουν άριστες στο να διαχειρίζονται τις κοινωνικές δυναμικές και μπορούμε να βοηθήσουμε κι εσένα

Σήμερα θα αναφέρω κάποια πράγματα για τον τρόπο σκέψης και ψυχολογίας σου και, αν σε ενδιαφέρει το θέμα, θα επανέλθω με πρακτικές συμβουλές διαχείρισης των κοινωνικών δυναμικών.

Αποδέξου ότι δεν είσαι το κέντρο του κόσμου

Κάτι που αξίζει εξαρχής να κατανοήσεις είναι ότι το να νιώθεις κοινωνικά αδέξια είναι κυρίως εσωτερική διαδικασία. Υπό μία έννοια είναι μια μορφή υπερβολικής …αυτογνωσίας: είσαι τόσο αγχωμένη για τον εαυτό σου, τι λες, την άρθρωση σου, το πώς στέκεσαι και κουνάς τα χέρια σου που παρατηρείς συνέχεια τον εαυτό σου και δεν αφήνεις χώρο για τίποτα άλλο.

Εν ολίγοις, πρόκειται για εγωκεντρικότητα. Πιστεύεις τόσο πολύ ότι είσαι στο κέντρο της προσοχής όλων και ότι όλοι σε παρατηρούν. Νιώθεις σαν κάθε μάτι στο χώρο να κοιτάζει εσένα. Κι ότι ο καθένας γνωρίζει με ακρίβεια τι γίνεται μέσα στο κεφάλι σου.

Όλοι βλέπουν πόσο άβολα νιώθεις, καταγράφουν κάθε κίνηση, τικ, σφίξιμο, κόμπιασμα που κάνεις και σε κοροϊδεύουν για αυτό.

Μόνο που η αλήθεια φίλη μου είναι εντελώς διαφορετική. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν παρατηρεί αυτές τις αδέξιες στιγμές σου.

Να το μεγάλο μυστικό: οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τόσο αγχωμένοι για το πώς δείχνουν και την εικόνα που προβάλλουν οι ίδιοι, που ελάχιστα σε παρατηρούν.

Και αν δεν με πιστεύεις, υπάρχουν και σχετικές έρευνες που υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι δεν παρατηρούν ούτε το 25% όσων συμβαίνουν γύρω τους. Αν όμως είσαι κοινωνικά αδέξια αγχώνεσαι ότι είναι εύκολο για τους άλλους να σε καταλάβουν και να σε «διαβάσουν», αλλά στην πραγματικότητα, απλά είσαι στην ίδια μοίρα με όλους.

Αυτή η συνειδητοποίηση, ότι δηλαδή οι άλλοι δεν σε παρατηρούν όσο νομίζεις, είναι σημαντική. Γιατί όταν εστιάζεις στον εαυτό σου και την εικόνα σου καταλήγεις σε ένα φαύλο κύκλο. Νιώθεις πιεσμένη επειδή δείχνεις κοινωνικά αδέξια,  αλλά όσο πιέζεσαι τόσο προκαλείς τον εαυτό σου να φέρεται  αδέξια.

Και ακόμα κι αν έκανες κάποια γκάφα, οι πιθανότητες λένε ότι μάλλον θα είσαι η μόνη που την παρατήρησε. Οι άλλοι δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σου και να καταλάβουν ότι έχεις πανικοβληθεί επειδή δεν μπορείς να διαλέξεις τις σωστές λέξεις. Οπότε αντί να παγώνεις, πάρε μια βαθιά ανάσα και προχώρα σα να μην είναι μεγάλο θέμα.

Όσο μικρότερο θέμα το κάνεις εσύ, τόσο μικρότερο θέμα θα είναι και για τους άλλους.

Και τα λάθη που θα κάνεις; Δεν είναι τόσο καταστροφικά όσο νομίζεις.Πως να πιάνεις Συζήτηση σε κάθε Περίσταση, Πώς να μεγαλώσεις τον Κοινωνικό σου Κύκλο, Τι κάνεις όταν νιώθεις Αδέξια στην επικοινωνία με τους Άλλους;

Δεν χρειάζεται να είσαι τέλεια για να μην είσαι κοινωνικά αδέξια

Μέρος του να είσαι κοινωνικά αδέξια σημαίνει ότι φοβάσαι μήπως κάνεις κάτι λάθος ή μήπως δεν χειριστείς κάποια κοινωνική κατάσταση τέλεια.

Φοβάσαι ότι θα παραβιάσεις κάποιο άγραφο κανόνα κοινωνικοποίησης που γνωρίζουν όλοι οι άλλοι και όχι εσύ. Ανησυχείς επειδή δεν είσαι τόσο εξωστρεφής ή αστεία ή συναρπαστική όσο οι άλλοι άνθρωποι, οπότε και θα σε δουν σαν «βαρίδι» στην παρέα.

Ή χειρότερα, αν τους συναντάς για πρώτη φορά, ενδεχομένως ανησυχείς ότι θα κάνεις το μοιραίο λάθος και θα χαλάσεις την πρώτη εντύπωση που θα δώσεις. Ως αποτέλεσμα κάθεσαι στην άκρη και παριστάνεις ότι διαβάζεις κάτι πολύ σημαντικό στο κινητό σου.

Ενώ είναι κατανοητό ότι μπορεί να φοβάσαι ότι δεν γνωρίζεις τους κοινωνικούς κανόνες, η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πιο ευέλικτη απ’ ότι νομίζεις. Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να πάρεις μέρος σε μια συζήτηση ή να συνεισφέρεις σε μια παρέα. Κανείς δεν περιμένει σώνει και καλά να είσαι στο επίκεντρο και να τους διασκεδάζεις όλους.

Μπορείς απλά να παρατηρείς και να ακούς. Μάλιστα πολλοί άνθρωποι χαίρονται να έχουν άλλους να τους ακούν, αντί να πολυλόγουν συνέχεια. Επειδή και μόνο δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο να πεις δε σημαίνει ότι είσαι η «περίεργη» ή η κοινωνικά αδέξια. Σημαίνει απλά ότι δεν έχεις κάτι να πεις εκείνη τη στιγμή.

Αντί λοιπόν να πιέζεις τον εαυτό σου να είναι εξωστρεφής, απλά χαλάρωσε και φρόντισε να είσαι «εκεί». Εστίασε στους ανθρώπους γύρω σου, αντί να προσπαθείς να είσαι τέλεια.

Όσο περισσότερο εστιάζεις προς τα έξω, αντί προς τα μέσα, τόσο πιο εύκολο θα είναι να μπεις στο ρυθμό της κουβέντας και της παρέας. Αν αγχώνεσαι για το τι θα πεις, παραδόξως κάνει πολύ πιο πιθανό να πεις κάτι άστοχο.

Ας πούμε όμως ότι κάποια στιγμή πιάνεις τον εαυτό σου να είναι όντως κοινωνικά αδέξια και να κάνει κάποια αστοχία. Τι γίνεται τότε;

Καταρχάς, έχε υπόψη ότι το θέμα δεν είναι ότι έκανες κάποιο λάθος, αλλά το πώς θα το χειριστείς. Μην δώσεις βάρος σε αυτό και μην απολογηθείς περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται. Ναι, νιώθεις λίγο άσχημα που έκανες ένα λάθος, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Οι περισσότεροι από την παρέα σου θα το έχουν ξεχάσει μέχρι να τελειώσουν το ποτό τους.

Μην αυτομαστιγώνεσαι για κάποια αδέξια στιγμή σου που οι περισσότεροι άνθρωποι ούτε καν θα θυμούνται. Καλύτερα βάλε την προσπάθειά σου στο μακροχρόνιο ορίζοντα. Στιγμιαία λάθη όλοι κάνουμε και για αυτό δεν τα παρατηρούμε καν στους άλλους.

Το ποια είσαι λοιπόν, μετράει πολύ περισσότερο. Όταν είσαι μια αυθεντική γυναίκα που σέβεται τους άλλους, οι συνομιλητές σου δεν θα σταθούν σε ένα λαθάκι που έκανες. Αντίθετα θα κρατήσουν τη γενική εικόνα.

Και αν το θέμα σε ενδιαφέρει φίλη μου, ενημέρωσέ με και θα επανέλθω την ερχόμενη εβδομάδα με πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στην επικοινωνία σου με τους άλλους ώστε να μη νιώσεις ποτέ ξανά κοινωνικά αδέξια.

Για να βελτιώσεις μόνιμα τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες, δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.