Είσαι τελικά έτοιμη για Δέσμευση; Μάθε μέσα από αυτές τις Ερωτήσεις - Women's Bible

Είσαι τελικά έτοιμη για Δέσμευση; Μάθε μέσα από αυτές τις Ερωτήσεις

Είσαι τελικά έτοιμη για δέσμευση; Μάθε μέσα από αυτές τις ερωτήσεις

Ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει όταν σκέφτεσαι να προχωρήσεις τη σχέση σου στο επόμενο επίπεδο. Αναρωτιέσαι αν είναι το σωστό, αν είστε έτοιμοι για δέσμευση, αν είσαι έτοιμη για δέσμευση, αν είναι ο κατάλληλος για σένα, πως θα είναι το μέλλον σας μαζί και πολλά άλλα.

Αρχικά είναι αναγκαίο να μάθεις ότι πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου και ότι αξίζεις να απολαμβάνεις το σεξ και την τρυφερότητα. Αυτό το λέω κυρίως για γυναίκες άνω των 35, καθώς πάρα πολλές μαθήτριες μου κοντά σε αυτή την ηλικία παραιτούνται και πιστεύουν πως είναι αργά για κάθε προσπάθεια και διεκδίκηση αυτών που θέλουν από κάποιον σύντροφο.

Καταλαβαίνω πως πολλές από εμάς έχουν κάποια άσχημη εμπειρία ή και επίπονη. Χρειάζεται όμως να δουλέψεις για να το επιλύσεις έτσι ώστε να μπορέσεις να είσαι ανοιχτή στην επόμενη σχέση σου.

Επίσης πάντα να έχεις το θάρρος να ζητάς ότι σου λείπει από μια σχέση. Πραγματικά πάρα πολλές γυναίκες χωρίς καν να έχουν συζητήσει με τον σύντροφό τους υποθέτουν ότι κάποια πράγματα που θέλουν δεν μπορούν να τα ζητήσουν γιατί θα φανούν απαιτητικές ή γιατί θα τον χάσουν. Εάν σε αγαπάει θα ακούσει ότι έχεις να πεις και θα το βρείτε μαζί.

Έχω μαζέψει κάποιες ερωτήσεις, τις πιο σημαντικές που θα πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου έτσι ώστε να έχεις καλύτερη επίγνωση του τι συμβαίνει στην σχέση σου αλλά και σε εσένα πριν προχωρήσεις παρακάτω σε μια τέτοια δέσμευση.

Έχετε ορίσει τι σημαίνει δέσμευση για τον καθένα;

Είτε γνωρίζεις είτε όχι, εσύ και ο σύντροφός σου χρειάζεται να ορίσετε την σχέση σας. Εάν δεν ξέρεις τι σημαίνει η σχέση σας και για τους δύο, ρισκάρεις να επαναλάβεις λάθη του παρελθόντος, να εγκλωβιστείς σε άβολους ρόλους ή να λογομαχείς μονίμως σχετικά με το πως είναι μια υγιής σχέση.

Όταν μιλήσεις και ορίσεις με τον σύντροφό σου το πως σκέφτεται ο καθένας σας μια σχέση, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσεις λέξεις όπως δέσμευση, αγάπη, σεβασμό, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη. Θα μάθεις πάρα πολλά πράγματα με αυτό τον τρόπο για τον σύντροφο σου αλλά και για τον εαυτό σου και θα σε διευκολύνει να αποφασίσεις.

Έχετε συζητήσει για την διαχείριση χρημάτων;

Αμέσως μετά το σεξ, τα χρήματα είναι ο επόμενος από τους μεγαλύτερους παράγοντες που οδηγούν σε προβλήματα, συγκρούσεις και απέχθεια στις μακροχρόνιες σχέσεις. Τα ζευγάρια τείνουν να συμπεραίνουν ότι τα χρήματα θα πρέπει να είναι κοινά αλλά συνήθως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο.

Η διαφορά στο εισόδημα του καθενός είναι πιθανό να πυροδοτήσει προβλήματα στην διαχείριση και στο ποιος πληρώνει τι αλλά και στο lifestyle που ακολουθεί το ζευγάρι. Διαφορετικές οικονομικές συνήθειες (ο ένας αποταμιεύει, ο άλλος ξοδεύει κλπ) μπορούν να οδηγήσουν σε διαπληκτισμούς.

Για πολλά ζευγάρια, ο διαχωρισμός των εισοδημάτων κάνει τα πράγματα να κυλούν πιο ομαλά καθώς δεν χρειάζεται κάποιος να έχει τον έλεγχο. Έτσι το ζευγάρι μπορεί να χωρίζει τα έξοδα μισά μισά και να αποταμιεύουν ένα συγκεκριμένο κοινό ποσοστό.

Θες να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ

Έχετε μιλήσει για τις ευθύνες του σπιτιού;

Εάν δεν μένετε ακόμα μαζί, περάστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο ο ένας στο σπίτι του άλλου. Οι δραστικές διαφορές στην διακόσμηση, στην οργάνωση, την καθαριότητα κλπ μπορούν να γίνουν πηγές συγκρούσεων, όπως επίσης και οι δουλειές του σπιτιού.

Εάν έχετε διαφορετικά γούστα, μπορεί να χρειαστεί πολλή δημιουργικότητα και διαπραγμάτευση για να διακοσμήσετε ένα σπίτι που θα ικανοποιεί και τους δύο και θα σας κάνει να νιώθετε άνετα.

Επιπλέον, σκέψου αρκετά πριν πάρεις την απόφαση να μετακομίσεις στο σπίτι που έχει ήδη ο σύντροφός σου.

Είναι πιθανό να νιώσεις ότι δεν «ανήκεις» σε αυτό το σπίτι καθώς το έχει διακοσμήσει και οργανώσει όλο ο σύντροφός σου, εκτός και αν αποφασίσετε να το «ξαναφτιάξετε» μαζί από την αρχή.

Πως διαχειρίζεστε τον θυμό και άλλα συναισθήματα;

Όλοι βγαίνουμε εκτός εαυτού κάποια στιγμή. Εάν είσαι συνήθως καλή στο να εξισορροπείς τον θυμό των άλλων και να είσαι υποστηρικτική σε στιγμές πόνου και δυσκολίας, τότε ο συναισθηματικός σας δεσμός θα γίνεται ακόμα πιο βαθύς καθώς περνά ο χρόνος.

Εάν όμως έχεις την τάση να αντιδράς έντονα και να κάνεις την κατάσταση ακόμα πιο ταραχώδη και θορυβώδη, τότε χρειάζεται να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα και να δουλέψεις με τον εαυτό σου πριν μείνετε μαζί.Είσαι τελικά έτοιμη για δέσμευση; Μάθε μέσα από αυτές τις ερωτήσεις

Είστε έτοιμοι για δέσμευση: Πως εκφράζετε τα συναισθήματα σας ο ένας στον άλλον;

Το να μοιραστείς τι σημαίνει αγάπη για σένα και πως επιθυμείς να την εκφράζεις και να στην δείχνουν έχει τρομερή σημασία. Ακόμα και αν σε δυσκολεύει αυτό το θέμα συζήτησης, το να μιλήσετε για το πως θέλετε να δίνετε και να παίρνετε συναισθήματα θα βελτιώσει ποιοτικά την σχέση σας.

Θα καταλάβεις και εσύ αλλά και ο σύντροφος σου τι είναι αυτό που κάνει τον καθένα σας να νιώθει όμορφα αλλά και επιπλέον πως να το εκφράζετε αποτελεσματικά.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις αυτές τις ερωτήσεις και πως μπορείς να το κάνεις χωρίς να τον τρομάξεις;

Αυτές οι συγκεκριμένες ερωτήσεις δεν είναι ιδανικές για τα πρώτα ραντεβού και τα πρώτα στάδια μιας γνωριμίας. Είναι ερωτήσεις αποκλειστικά για ζευγάρια που σκέφτονται σοβαρά να συζήσουν ή να παντρευτούν και εάν δεν μπορείς να κάνεις ερωτήσεις με φόβο ότι θα τον τρομάξεις, δεν είστε ακόμα έτοιμοι για δέσμευση.

Αν σε τρομάζει παρ’ όλα αυτά η ιδέα να κάνεις αυτές τις ερωτήσεις μαζεμένες, μπορείς να τις κάνεις αραιά και που από μια σε χαλαρό κλίμα και για ακόμη περισσότερη ευκολία να εκφράσεις τις δικές σου σκέψεις πρώτα.

Για παράδειγμα, μετά από μια ταινία που είδατε με κάποια σχέση στο σενάριο καλή ή κακή, μπορείς να πεις «Αυτή σχέση έμοιαζε τρομακτική (ή καταπληκτική). Πιστεύω ότι δεν ήταν καθόλου καλή σχέση με τόσα μυστικά που είχαν. Τι πιστεύεις γι’ αυτό;»

Αυτού του είδους οι ερωτήσεις είναι πιο εύκολες να τις κάνεις όταν μοιράζεσαι για παράδειγμα πληροφορίες σχετικά με φίλους ή οικογένεια. «Η θεία μου και ο θείος μου τσακώνονταν συνέχεια για τα λεφτά. Ελπίζω να μπορώ να έχω μια σχέση στην οποία θα μπορούμε να συζητάμε για τα χρήματα ως σύντροφοι και όχι ως εχθροί. Τι γνώμη έχεις για αυτό;»

Εάν είναι αμυντικός και δεν θέλει να συζητήσει για αυτό, είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για την σχέση. Αλλά, παρ΄ όλο που μπορεί να μην απαντήσει αμέσως, καλό είναι να του δώσεις χρόνο γιατί μπορεί να το επεξεργάζεται και να σου απαντήσει αργότερα.

Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι μια σχέση δεν θα επιτύχει εάν δεν μπορείς να συζητάς για τα θέματα που προκύπτουν με τον σύντροφό σου. Να είσαι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συζήτηση και να ακούς τι έχει να σου πει. Θα πρέπει να μάθετε να μιλάτε ο ένας στον άλλο πριν προχωρήσετε παρακάτω.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημιουργήσαμε το πρώτο Εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών σχέσεων για γυναίκες. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αλλάξεις εσωτερικά και εξωτερικά, να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερη.